style="display:none;" />
web_top3

Responsivt webdesign – hvad er det?

I dag kan alle nye mobiltelefoner gå på nettet og brugeroplevelsen ved at surfe på nettet fra en mobiltelefon, er blevet så god, at folk i stigende grad surfer fra deres telefon. Ser man på de 25-35årige, er det faktisk over 40%, der bruger deres mobiltelefon til at gå på nettet.

Udover mobiltelefoner, kan internettet i dag tilgåes via e-readere, netbooks, tablets, tv og spillekonsoller. Som hjemmesideudvikler, er det ganske enkelt blevet en umulig opgave, at lave et design til hver enkelt platform.

Så ville det ikke være nemmere, hvis man blot kunne lave ét website, der virkede uafhængigt af platform? Det er netop det man kan, med responsivt webdesign.

Hvad er Responsivt webdesign?

En hjemmeside, der er designet responsivt, er i stand til at tilpasse sit design og layout, så det passer til den enhed, den bliver kaldt fra. Dette opnåes ved at hjemmesiden dynamisk tilpasser sig til de forskellige skærmstørrelser, samt at den skifter positioner og udseende på de grundlæggende elementer.

Så hvor en responsiv hjemmeside fremstår med store billeder i 3-4 kolonner på en computerskærm, så vil den samme hjemmeside fremstå med mindre billeder – og kun i én kolonne – på en mobiltelefon.

Fordele ved responsivt webdesign

Hvis du ikke er så it-interesseret, så har du sikkert ikke hørt om responsivt design før. Men en ting er sikkert: Hvis du er ejer af et website (shop/blog/firmahjemmeside etc.), så bør du begynde at forholde dig til, hvordan du servicerer den stadigt voksende skare af brugere, der ser din hjemmeside fra andre enheder en klassiske computere.

Et par fordele ved brugen af responsivt design:

 

  1. Med responsivt design kan folk se din hjemmeside 24/7. Både i toget, på cyklen, i bilen og i sommerhuset. På internettet anno 2012 er det indholdet, der er fokus på. Hvorfra brugeren ser dit indhold kan du ikke længere styre. Du skal derfor sørge for, at dit indhold bliver præsenteret ordentligt, ligemeget hvorfra de vælger at se det. Det kan du med responsivt webdesign.
  2. Responsivt webdesign tvinger dig (eller din digitale designer) til at forholde dig til informationsstrukturen på din hjemmeside. For hvad er egentligt vigtigst at vise brugeren, når du nu pludseligt har så få pixels at arbejde på? Responsivt design er altså med til at sætte fokus på relevansen af den information, du præsenterer. Og dermed med til at skære dit budskab helt ind til benet.
  3. Responsivt webdesign gør at dine brugere bliver længere tid på din side, da de får en mere positiv brugeroplevelse. Værdifuld tid, de kan bruge på at kontakte dig, købe dine produkter eller læse om dine services.
  4. Du sparer MANGE penge på at udvikle én platform, der fungerer til alle enheder, frem for at skulle have pengepungen op hver eneste gang, der kommer en ny digital medie-fremviser på banen.
  5. Dine konkurrenter har sikkert ikke skiftet til responsivt design endnu. Så ved at være klar til de mobile brugere allerede nu, kan du opsamle alle de mobilbrugere, der hopper væk fra dine konkurrenters hjemmesider, fordi de ikke kan se siden ordentligt.
  6. Mobiltelefonen er kommet for at blive: Der kommer flere mobilbrugere hver eneste dag og i takt med at mobiltelefonerne bliver bedre til at gå på nettet fra, vil trafikken fra disse stige.

Mere om responsivt webdesign

Her er en række gode links til dig, der vil have mere information omkring responsivt webdesign:

Se hundredevis af eksempler på responsivt webdesign
Læs om responsivt webdesign på wikipedia
50 fede værktøjer til at udvikle responsivt (til udviklere og andre nørder)
God gennemgang af responsivt design fra A List Apart